Parasiet verandert miljoenen bijen in zombies

Hier leest u nieuws wat niet direct gerelateerd is aan Mechanisatie en/of landbouw.
Gebruikersavatar
Sjors
Senior forumlid
Senior forumlid
Netherlands
Berichten: 1120
Lid geworden op: do 14 mei, 2009 08:41
Voornaam: Sjors

Parasiet verandert miljoenen bijen in zombies

Berichtdoor Sjors » wo 04 jan, 2012 12:44

Miljoenen honingbijen, die al geteisterd worden door dodelijke virussen en schimmels, sterven ook nog eens door een parasiet die het op hen heeft voorzien. Biologen in San Francisco ontdekten dat het kleine vliegje zich nestelt in het bijenlichaam, waardoor de insecten ander gedrag gaan vertonen. Zo verlaten ze hun korf en lopen rond als zombies. Kort daarna vallen ze dood neer.
De ontdekking van de parasiet verklaart mede waarom hele bijenpopulaties sterven. De dodelijke Apocephalus Borealis werd aangetroffen in driekwart van de 31 bijenkorven die onderzocht werden door de wetenschappers, zo schrijft MercuryNews.com op zijn website.

Horrorfilm
De parasiet legt zijn eitjes in de buik van de bij en vreet die dan langzaam van binnenuit op. De geïnfecteerde bijen worden volkomen gek. Ze verlaten hun korf en vliegen de brandende zon in. Vervolgens lopen ze rondjes over de grond en lijken alle gevoel voor richting te hebben verloren. Sommige beestjes kunnen niet meer op hun benen staan. 'Het deed denken aan zombies in een horrorfilm', legt professor John Hafernik van de California Academy of Sciences uit.

Stukje van de puzzel
De ontdekking van de parasiet draagt bij aan het verklaren van wat genoemd wordt de Colony Collapse Disorder (CCD). Dit staat voor het fenomeen dat honingbijen steeds minder functioneren, hun lichaamsfuncties verliezen en uiteindelijk instorten en sterven. Dit is een grote zorg voor de agrarische gemeenschap die afhankelijk is van de kleine bestuivers.

Al jaren onderzoeken wetenschappers de oorzaken van de verontrustende massale bijensterfte over de hele wereld. Naast schimmels en dodelijke virussen, kan nu ook deze parasiet als boosdoener worden aangewezen. 'Het is een stukje van de puzzel, maar we weten nog niet eens hoe die puzzel er eigenlijk uit moet zien,' laten de onderzoekers weten.

bron


Wat je niet begrijpt moet je bewonderen, ik bewonder.....

AfbeeldingAfbeelding

Terug naar “Overig nieuws”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten