Landbouw krijgt 110 miljoen

Gebruikersavatar
Stigter
Beheerder
Beheerder
Netherlands
Berichten: 4617
Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
Voornaam: Arie
Skype: gebruik ik niet
Locatie: Maassluis
Contacteer:

Landbouw krijgt 110 miljoen

Berichtdoor Stigter » do 26 mar, 2009 07:28

Het kabinet trekt de komende twee jaar 110 miljoen euro uit voor stimulering van de land- en tuinbouw. Het geld is vooral bestemd voor duurzame innovaties.

De extra impuls maakt deel uit van het pakket aan herstelmaatregelen dat het kabinet vandaag presenteerde. In totaal beslaat het stimuleringspakket een bedrag van zo’n 6 miljard euro.

Omdat het kabinet daarnaast de overheidsuitgaven in 2009 en 2010 op peil houdt, loopt het tekort op tot 5,7 procent. Daarom wordt per 2011 jaarlijks een 0,5 procent van het bruto binnenlands product bezuinigd. Een harde afspraak, zei premier Balkenende. De 110 miljoen euro voor de land- en tuinbouw is uitgesplitst in twee bedragen: voor verduurzaming van de sector komt in 2009 30 miljoen euro vrij, en een jaar later nog eens 20 miljoen euro.

Fiscale aftrekregelingen

De andere 60 miljoen euro is bestemd voor de fiscale aftrekregelingen MIA en Vamil, in twee jaarlijkse tranches van 30 miljoen euro. Dit bedrag wordt niet aangewend voor de recente problemen rond de Vamil-regeling. "Dat staat er los van", zei minister Gerda Verburg in een toelichting op de bijeenkomst Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Bij bestedingen van de 50 miljoen euro verduurzamingsgeld moet worden gedacht aan verduurzaming van de veehouderij en aan steun voor luchtwassers, zei minister Verburg.

Verder schort het kabinet de investeringen in EHS-natuur de komende twee jaar met elk 100 miljoen euro op; dat geld komt pas in 2011 beschikbaar.

De Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE) blijft in haar huidige vorm bestaan. Maar door een extra heffing op het elektriciteitstarief komt er meer geld beschikbaar, waardoor investeerders meer zekerheid krijgen.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zei in een reactie dat LTO achter het nieuwe coalitieakkoord staat. "Maar de latere bezuinigingen mogen de investeringen niet weer teniet doen." Maat pleitte daarnaast voor minder EHS-hectares.
bron = Agrarisch Dagblad


Met vriendelijke groet,
Arie Stigter

Terug naar “Economie”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten