Kachel houdt melkrobot ontdooit

De nieuwste berichten op het gebied van mechanisatie. Afbeelding
Newholland-Fendt
Forumlid
Forumlid
Netherlands
Berichten: 346
Lid geworden op: za 26 sep, 2009 16:50
Voornaam: jord

Kachel houdt melkrobot ontdooit

Berichtdoor Newholland-Fendt » wo 10 feb, 2010 16:16

Afbeelding

Dicht gevroren spoelleidingen, een bevroren camera en bevroren touwtjes, blijken tijdens een vorstperiode de meest voorkomende problemen te zijn bij melkrobots. Dit blijkt uit onderzoek van voerleverancier Hendrix UTD dealer Agri Oost.

Met isolatie, zoals platen of zeilen rondom de robot, zijn de meeste problemen te voorkomen, weet Hendrix UTD. De warmte blijft dan langer hangen. Door de slanggeleiding uit te zetten is bijvoorbeeld ook een bevroren camera te voorkomen. De camera van de robot blijft dan immers tijdens het melken niet onder de koe waardoor hij minder snel bevriest.

Stinkende kachels
Vriest het echt hard dan is een kachel of een heater noodzakelijk. Maar ook zij hebben een nadeel. Nieuwe kachels en heaters stinken de eerste 24 uur na ingebruikname zo sterk dat de koeien minder vaak naar de robot komen. Het gebruik van een dieselkachel blijkt tot een daling van 0,2 tot 0,4 melkingen per koe te kunnen leiden. Een gaskachel of infraroodkachel daarentegen maakt minder geluid en stinken niet.

Vloerverwarming
Uit de enquête onder 40 Oost-Nederlandse melkveehouders blijkt dat het type stal en de plaats van de melkrobot in de stal van invloed zijn op de werking van het systeem tijdens een flinke vorstperiode. Een centraal in de stal opgestelde robot heeft minder snel problemen dan een die op de kopse kant van de stal staat. De kou heeft dan namelijk meer vat op het systeem. Bij nieuwbouw kun je het best meteen rekening houden met de vorst en vloerverwarming aanleggen om de vorst bij de robot weg te houden.

www.mechaman.nl


Gebruikersavatar
Sjors
Senior forumlid
Senior forumlid
Netherlands
Berichten: 1120
Lid geworden op: do 14 mei, 2009 08:41
Voornaam: Sjors

Re: Kachel houdt melkrobot ontdooit

Berichtdoor Sjors » do 11 feb, 2010 08:25

Snap de nieuwswaarde niet..
Machines die in een schuur staan die niet wordt verwarmd bevriezen.. zo ook een melkrobot.. logisch toch dat hij wanneer de schuur verwarmd wordt niet bevriest? Of denk ik iets te simpel?
Wat je niet begrijpt moet je bewonderen, ik bewonder.....

AfbeeldingAfbeelding
ron
Forumlid
Forumlid
Poland
Berichten: 874
Lid geworden op: wo 28 jan, 2009 20:31
Voornaam: Ron
Locatie: Nowe Batorowo (Polen)

Re: Kachel houdt melkrobot ontdooit

Berichtdoor ron » do 11 feb, 2010 11:50

Sjors, dat lijkt mij ook.
Vreemd dat een voerleverancier met dit bericht komt :roll:
Zo'n dure machine, beetje vorst, en problemen? Beetje stom van die robotleveranciers, of van die boeren die wel zo'n dure robot kopen en dan bezuinigen op vorstpreventie.

Groetjes
Newholland-Fendt
Forumlid
Forumlid
Netherlands
Berichten: 346
Lid geworden op: za 26 sep, 2009 16:50
Voornaam: jord

Re: Kachel houdt melkrobot ontdooit

Berichtdoor Newholland-Fendt » do 11 feb, 2010 19:48

Wij hebben thuis ook een robot en als het hard vriest zoals in deze winter is het wel handig :P Maar wij hebben hem ook goed geïsoleerd en dan de gaskap ernaast werkt ook wel goed :P En er staat ook bij dat het met isolatie of zijlen niet nodig is, dit systeem is alleen voor als het echt hard vriest.

Terug naar “Laatste nieuws”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Exabot [Bot] en 29 gasten