Roundup gevaarlijk?

Gebruikersavatar
Stigter
Beheerder
Beheerder
Netherlands
Berichten: 4614
Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
Voornaam: Arie
Skype: gebruik ik niet
Locatie: Maassluis
Contacteer:

Roundup gevaarlijk?

Berichtdoor Stigter » zo 19 apr, 2009 20:16

Glyfosaat in het bestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto kan gevaarlijk zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Buenos Aires zeggen aanwijzingen hiervoor te hebben gevonden. Glyfosaat is een actief bestanddeel van het betreffende herbicide, en zou kunnen leiden tot ernstige vergroeiingen bij embryo’s van amfibieën als kikkers en salamanders.

De Roundup-herbicide wordt vooral gebruikt in de massale sojateelt op de Argentijnse pampas. Het Amerikaanse Monsanto, de grootste zaaizaadproducent ter wereld, brengt de transgene sojavariant op de markt die grote doses Roundup kan weerstaan: Roundup Ready.
Het glyfosaat in Roundup werkt enerzijds als onkruidverdelger en anderzijds als groeiversterker bij pinda’s en suikerbieten. Volgens de Argentijnse onderzoekers hebben blootgestelde embryo’s minder grote hoofden, ondergaan ze genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en meer sterfte onder cellen die de schedel vormen.

Volgens Monsanto blijft niets van de drie werkzame zouten in glyfosaat over in voedingsmiddelen. Roundup wordt echter sinds haar patentering in de jaren 70 in verband gebracht met ziekten. Het bedrijf is ook ernstig in diskrediet geraakt vanwege de levering van ontbladeringsmiddelen tijdens de Vietnam-oorlog.

De studie is nog niet volledig afgerond. De onderzoekers vonden de data echter zo onrustwekkend dat ze besloten de voorlopige resultaten al te publiceren. Monsanto wil nog niet reageren voordat het onderzoek volledig is afgerond.
bron = http://www.adg.nl

Tja, nu kan je het middel (weliswaar verdund) gewoon kopen in de lokale tuincentrum. Zoals een bekende Nederlander wel eens zei, elk voordeel heeft zijn nadeel..


Met vriendelijke groet,
Arie Stigter

Gebruikersavatar
Stigter
Beheerder
Beheerder
Netherlands
Berichten: 4614
Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
Voornaam: Arie
Skype: gebruik ik niet
Locatie: Maassluis
Contacteer:

Re: Roundup gevaarlijk?

Berichtdoor Stigter » zo 25 sep, 2011 12:00

Burgers mogen vanaf 1 januari van dit jaar geen glyfosaat (beter bekend als Round up) meer gebruiken op verhardingen zoals terras en oprit. Dat is goed nieuws voor het water in kwetsbare gebieden. Te weinig burgers kennen deze nieuwe regel.

Verkooplocaties van bestrijdingsmiddelen voor particulieren, zoals tuincentra en winkelketens hebben glyfosaat nog steeds in de schappen. Dit is verwarrend. In de tuin mag het middel nog wel worden toegepast, maar ook daar is het niet nodig. Het project Schoon Water voor Brabant biedt burgers tips voor milieuvriendelijke onkruid verwijderen. Dat werkt prima. Veel burgers in kwetsbare gebieden in Noord-Brabant kiezen al voor een onkruidaanpak zonder bestrijdingsmiddelen.

Onkruidgif Roundup, een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen ter wereld, mag in Nederland niet meer door gemeenten en particulieren worden gebruikt. Vannacht nam de Tweede Kamer daarover de motie van Groenlinks aan.

Schoolpleinen
Greenpeace is blij met deze eerste stap, want in Nederland wordt Roundup royaal op straten en schoolpleinen gespoten. Dat leidt tot verhoogde concentraties glyfosaat - de giftige stof in Roundup - in het oppervlaktewater. In een onlangs gepubliceerd rapport toonde Greenpeace al aan dat Roundup schadelijk is voor de natuur en het milieu. Onafhankelijke onderzoekers leggen zelfs een verband tussen glyfosaat en verschillende soorten kanker, hormoonverstoring en zenuwafwijkingen.

'De volgende stap is een totaal verbod op dit gevaarlijke middel en snel ook', bepleit Herman van Bekkem, gentech- en landbouwdeskundige bij Greenpeace.

Gentech gewassen
In Europa zijn plannen om genetisch gemanipuleerde gewassen toe te staan die resistent zijn tegen Roundup. 'Maar daarmee gaat de deur voor dit giftige bestrijdingsmiddel alleen maar verder open. Onze staatssecretarissen Bleker en Atsma moeten en kunnen hier een stokje voor steken. Ook vragen we van Brussel om een snelle herbeoordeling van het gebruik van Roundup. Want de huidige toestemming in Europa is gebaseerd op verouderde onderzoeksgegevens van het bedrijf zelf.'

Bron: Vroege vogels

Of te wel, het middels wat nog wel werkt, mag ook niet meer..
En de gemeentes, volgens mij zijn die al jaren bezig om het mechanisch weg te krijgen.. gebed zonder eind in mijn ogen.. wegbranden, wegborstelen.. het werkt allemaal niet!
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Gebruikersavatar
Spiekker; S.J.B.
Senior forumlid
Senior forumlid
Peru
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 30 apr, 2009 19:59
Voornaam: Sjoerd
Locatie: Ruinen

Re: Roundup gevaarlijk?

Berichtdoor Spiekker; S.J.B. » zo 25 sep, 2011 12:38

Eh de roundup hier in Nl ook niet (meer zo best). Branden, koken, borstelen vervuilt t milieu meer, denken ze ook niet bij na...
mvg
Sjoerd Spiekker
As my father always used to say: "D'r loopt mear gekk'n rond, dan datter vaste zit!"Huard "Champion de labour"

Terug naar “Tuinbouw”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten